GRUP KOÇLUĞU
Kişisel veya mesleki gelişim hedeflerin gerçekleştirilmesi veya daha fazla kişisel farkındalık yaratmak için koçluk ilkelerinin tematik çizgide uygulanma sürecidir. Benzer ihtiyaçları olan ve birbirine benzer becerileri olan insanlara kendi bireysel hedeflerine varmaları için toplu bir şekilde koçluk yapılmasıdır.
Grup koçluğu denince akla ilk gelen isimlerden Ginger Cockerham grup koçluğu tanımını şu şekilde yapıyor;
“ Profesyonel bir koç tarafından yönetilen örgütsel hedeflere veya bireysel hedeflere ulaşmak için katılan bireylerin oluşturduğu kolaylaştırılmış bir grup sürecidir.”
Burada grup koçunun amacı, bilginin dağıtılmasını ve grubu oluşturanlar arasındaki sinerjinin arttırılmasını sağlamaktır. Bu nedenle grup koçunun moderasyonu ve kolaylaştırıcı yetkinliklerinin gelişmiş olması önemlidir.
Fasilitasyon
Latince “facilis” (kolaylaştırma) kavramından türemiş olan fasilitasyonu “deneyimleyerek öğrenme” diyebiliriz. Katılımcıların deneysel bir grupta öğrenmesine yardımcı olma rolüne sahip kişiye de “fasilitatör” denilir.
Fasilitasyon, bilgi beceri ve yetkinlikleri öğrenmeyi sağlayan bir grup sürecidir. Öğretmekten çok öğrenmeyi motive etme amacını ön plana alır. Aktif dinleme, yansıtma, konuya açıklık getirme, destekleyici olma, yeni fikirler sunma, özetleme, grubun ahengini sağlama ve gerektiğinde çatışmayı yönetme, fasilitatörlerin güçlü yönlerindendir.